prosli broj - arhiva - sledeci broj


STRIP VESTI #26
29.07.1999.


S A D R Z A J

1. PROMOCIJA MUTANAT-A (cybeRex)
2. PSYCHONAUT #3 (Strip Vesti)
3. NIKOLA VITKOVIC - SAJT (NV)
4. IZLOZBA STRIPA U PANCEVU (zmcomics)
5. HAIKU STRIP (Boris Bacic)
6. SANDMAN U BEOGRADU (SANdMAN)
7. VESTI IZ SVETA
-COMIC CON - San Diego
-Humanoidova izdanja na engleskom
8. LINKOVI
9. DATUMI (zmcomics)


Svi prilozi su vlasnistvo autora. U slucaju da zelite da ih na bilo koji nacin eksploatisete, molimo Vas da se obratite autorima priloga, koji su potpisani (uz potpis ce uvek ici i email adresa putem koje mozete kontaktirati autora), u slucaju da nisu potpisane mozete ih slobodno koristiti jer su to neautorizovane vesti ovog servisa, STRIP VESTI.


Sajt na kom cete uvek moci da procitate stare brojeve STRIP VESTI i
jos neke druge sadrzaje vezane za strip je na sledecoj adresi:
http://www.unovomsadu.com/strip/sv/index.htm


Napokon se obimom SVesti vracamo u normalu. Tako da je najavljeni tekst o Subotickoj skoli stripa izostao. Tekst je vec pripremljen ali ga cuvam za sledeci broj gde ce vise doci do izrazaja.

Takodje se izvinjavam zbog lose interpretacije vesti o povratku Neil Gaimana Sandmanu. Naime napisao sam da Gaiman ponovo crta Sandmana. Sto je potpuno pogresno. Gaiman ga nikad nije crtao vec je radio tekstove za taj strip, a knjigu (vise kao ilustrovana novela, nego kao strip) ce ilustrovati Japanski umetnik Yoshitaka Amano.

Napokon se na sajtu nalaze i datumi, svi koji su do sada objavljeni u SVestima (pa i ovi danasnji). Slobodno dodajte neki novi propusten datum. Takodje se nemojte ustrucavati da me opomenete ako vam se neka informacija ucini pogresnom, cilj je da kalendar bude sto pouzdaniji svima koji ce se njime koristiti u buducnosti. Osim datuma na sajtu su postavljeni i intervjui i prosli broj SVesti...

S postovanjem,

Zlatko Milenkovic

POZIV NA SARADNJU i dalje ostaje aktuelan.


1. PROMOCIJA MUTANAT-A

U nedelju, prvog, avgusta meseca, sa pocetkom u 20.00 h, u klubu FILI (generala zzdanova 32) bice uprilicen prijem povodom svecanog izlazka iz stanpe nultnog, pokusnog bukvara zadataka u stripu: MUTANAT! Pored izlozbe stripova iz MUTANATA bice organizovana i menjazza stripova i slicnog, zatim koncert grupe IRFAN MUERTES. Kao i izvod iz licne kolekcije kontejnerskih eksponata organizacije SHKARE I LJEPILO(tm) - licno. Didzej JELENA PAVLOVIC ce nastupiti sa ultraekskluzivnim dzanglegzotika, garazz, surf i domacim tress raritetima. Uzzas!

cybeRex


2. PSYCHONAUT #3

Iz Amerike nam stizu lepe vesti o Pancevackom Strip autoru, Aleksandru Zografu. Naime izasla mu je iz stampe i treca sveska Psychonauta. Psychonaut #3 je projekat iza kojeg stoji jedan mali izdavac stripova iz Kalifornije, i jedna filmska kuca. "MonsterPants Comics" su, zajedno sa "Freight Films", objavili novu zbirku stripova - ova neobicna saradnja nastala je zahvaljujuci cinjenici da je glumac i autor filmskih scenarija, Jim McKenney, vec nekoliko godina izdavao entuzijasticki strip magazin, pod nazivom "Cow", gde su objavljeni i neki od Zografovih radova. McKenney je uspeo da ubedi rezisera i filmskog producenta David Hale-a da ulozi novac u pokretanje strip izdanja, i kao prvi produkt ove saradnje pojavio se Psychonaut #3. Izdanje je jednim delom posveceno i novom projektu kuce Freight Films, filmu "The Pursuers", koji bi tokom leta trebalo da bude snimljen (autor scenarija je Jim McKenney, a reziser David Hale), a poseban strip-dodatak zasnovan na ovom filmu je crtao Mark Reusch.

Psychonaut #3 se pojavljuje u momentu kada je The Comics Journal posvetio znacajan prostor Zografovim E-Mail porukama nastalim tokom NATO bombardovanja (knjige sa sabranim porukama su vec objavljene u Italiji i Francuskoj, kao i na brojnim web-siteovima u svetu).

Istovremeno, Zografov nedeljni strip "Regards from Serbia" je objavljen u nekoliko alternativnih nedeljika u Americi, kao i u evropskim casopisima Linus (Italija), Babel (Grcka), i sl.

Sve u svemu plodno leto za Aleksandra Zografa.

Strip Vesti


3. NIKOLA VITKOVIC - SAJT


http://solair.eunet.yu/~alone

je site Nikole Vitkovica (iz strip grupe XXI veka MOMCI). Nije namenjen fanovima N-ovog rada vec je konstruisan iskljucivo u reklamne svrhe, sto znaci da je vrlo mali, socijalan i neatraktivan ali valjda radi poso. Jos mu nisu svi linkovi ni ispunjeni. Ali ne ocajavajte jer samo je pitanje dana kad ce biti okacen NV-ov PHANTOM WORX site koji je prelep, bogat, velik, uzivancija.

NV


4. IZLOZBA STRIPA U PANCEVU

U Pancevu je od 7.jula otvorena prva samostalna izlozba stripa i karikatura mladog autora Urosa Krcadinca. Izlozba je postavljena u Pancevackom Domu Omladine, i jos uvek mozete da je posetite.

Autorova kontakt adresa:
Uros Krcadinac
mailto:uros@panet.bits.net


5. HAIKU STRIP

STRIPBURGER, C/O STRIPCORE, FORUM LJUBLJANA

Zdravo ljudi.

Zajedno sa Drustvom Apokalipsa pripremamo slijedeci broj njihovog casopisa u kojem ce pored 2. natjecaja za najbolji haiku biti objavljen i dodatak koji ukljucuje vase stripovske priloge (eksperimente).

Izabrani radovi ce biti objavljeni u casopisu Apokalipsa br. 31/32, koji izlazi do kraja oktobra 1999. Svi objavljeni autori dobivaju autorski izvod.

Granice sudjelovanja se stapaju s granicama eksperimenta, neodredljivo je uhvaceno u cetvrtoj dimenziji praznine.

Stripovi ce biti tiskani kao prilog casopisu, na formatu A5. Forma, tehnika, format i obseg nisu odredjeni (za graficke novele ce sigurno nestati prostora). Granice eksperimenta (mozda) odredjuje sam autor.

Kvalitetne kopije zajedno sa podacima o autoru posaljite do 15. 9. 1999 na adresu:
Drustvo Apokalipsa (Boris Bacic),
Lili Novy 25,
1000 Ljubljana,
Slovenija


ili e-mailom: mailto:apokal@mail.kud-fp.si

Više podataka i uputa slijedi u popratnom tekstu.

POZDRAV, BORIS

* * *

HAIKU STRIP ILI STRIP O HAIKU-u (granice eksperimenta)

Haiku uzima svoje slike iz prirode zivota, pokusava se s njima sliti, zato je najcistija pjesnicka forma, jednostavna, neposredna, ne podnosi metafore, zamagljivanje i sl. U svojoj humornoj usmjerenosti je kao sanryu i nemilosrdna kritika drustvene stvarnosti. Haiku uvijek proizlazi iz svakidasnjosti, sadasnjeg trenutka, koji je podloga haiku dozivljaju i sa kojim se poistovjecuje. Obicno spominje godisnje doba, koje je opredjeljeno s predmetom i znakovima pjesme.

Nikad nije izvjestacen, nego se jasno i jednostavno izrazava.

To je jezgrovita pjesnicka forma, koja u nekoliko rijeci (cim manje), bez suvisnosti, izrazava sve.

U toj neposrednosti i jednostavnostije njegova radikalnost, u cemu vidimo slicnost sa izrazajnoscu stripa.

"Haiku je razigrani izraz, vise nego pjesma. Uz to ne zeli ostaviti pametan ili sokantan dojam, zato upotrebljava snazne ali jednostavne rijeci i slike, i to konkretne. Ne objasnjava, zato ne govori o vrijednostima, moralu ili osudama. Haiku je odredjeni dogadjaj, a ne nesto uopceno."

"Haiku nije kratka prica o necemu. To je skica, koja nagovjestava dublje misli i osjecaje, koji nisu ispovjedani."

"Haiku je nacin zivota, isto kao i zivot nije jednodimenzionalan."

Izabrani radovi ce biti objavljeni u casopisu Apokalipsa br. 31/32, koji izlazi do kraja oktobra 1999. Svi objavljeni autori dobivaju autorski izvod.

Granice sudjelovanja se stapaju s granicama eksperimenta, neodredljivo je uhvaceno u cetvrtoj dimenziji praznine.

Stripovi ce biti tiskani kao prilog casopisu, na formatu A5. Forma, tehnika, format i obseg nisu odredjeni (za graficke novele ce sigurno nestati prostora). Granice eksperimenta (mozda) odredjuje sam autor.

Kvalitetne kopije zajedno sa podacima o autoru posaljite do 15. 9. 1999 na adresu:
Drustvo Apokalipsa (Boris Bacic),
Lili Novy 25,
1000 Ljubljana,
Slovenija
ili e-mailom: apokal@mail.kud-fp.si

Drustvo Apokalipsa je kulturno-umetnisko drustvo, ki je nastalo pred sestimi leti z namenom odpiranja ustvarjalnih kanalov, ki bi presegali ozke in zaprte kulturne tokove v slovenskem prostoru. Poleg organiziranja različnih kulturnih dogodkov (literarni veceri, multikulturni dogodki - preplet glasbe, likovne govorice in literature), smo leta 1994 zaceli izdajati revij za preboj v zivo kulturo Apokalipsa, do danes pa so v okviru društva zazivele se druge knjizne edicije - Aut (filozofija), Aurora (literarni prvenci), Apkalipsa (literatura) in letos tudi Haiku edicija. Leta 1998 je revija Apokalipsa razpisala 1. slovenski haiku natecaj, ki je dozivel let uspeh (69 avtorjev iz 4-ih drzav). V okviru letosnjih prireditev v zvezi z 2. Slolvenskim haiku natecajem bomo predstavili tudi vas strip.

Dosedanji stripovski projekti revije Apokalipsa:

Ena od idej revije je tudi preplet in dialog razlicnih govoric - tudi med besedno in nebesedno govorico. V okviru tega ima svoje mesto v reviji obcasno tudi strip.

1. pa smo ga celoviteje vkljucili v revijo st. 6-7 (l. 1995), katere tema je bila KRITIKA TOTALITARIZMA. V tej st. so svoj strip objavili naslednji avtorji: Danel Socek, Tilen Josar, Danilo Milosev - Wostok, Matjaz Bertoncelj, Srdjan Milic, Ivan Gruban, Romeo Strakl, Dr. Margina, Zvonko Jacimovski, Stefano Zattera.

2. projekt se je realiziral v st. 12-13 (l. 1996), ki je bila posvecena SPRASEVANJU O APOKALIPSI. Svoje stripe so objavili: Mick Cusimano, Stef Bartolic, Ursula Furst, Darko Macan, Nemanja Maric, Claudio Parentela, Jure Perpar, Rajsic, Marko Renko, Marcel Rujters, Vladimir Stankovski, Romeo Strakl, Andrej Stular, Andrej Vojkovic, Nikola Vitkovic, Berend J. Vonk, Aleksander Zograf, Danilo Milosev - Wostok, Grabowski, Stefano Zattera.


6. SANDMAN U BEOGRADU

Emitor, fanzin drustva ljubitelja fantastike "Lazar Komarcic" u specijalnom broju posvecenom stripu donosi jednu od boljih Sandmanovih epizoda "Men of good fortune" (u fanzinu malo trapavo prevedeno kao "Srecni ljudi") kao i jednu od kratkih prica Berneta i Abulija iz serijala Mracne price. U rednovnim brojevima Emitora trenutno izlazi jos jedan Gaimanov strip "Death: the Time of Your Life", u Julskom broju je objavljen drugi nastavak ovog stripa. Koliko sam upoznat u Emitoru je pre nekog vremena objavljivan i Preacher.

Fanzin je moguce nabaviti u knjizari "Beoizlog" na trgu Republike, u knjizari "Znak" kod zeleznicke stanice ili direktno na sastancima drustva ponedeljkom u 19h u maloj sali SKC.

SANdMAN
serbiancafe


7. VESTI IZ SVETA

- COMIC CON - San Diego
Festival stripa u san Diegu ove godine slavi trideseti rodjendan. San Diego International Comic Convention - ce trajati od 12 - 15. avgusta. Detaljne informacije o tom dogadjaju mozete naci na sledecoj adresi

http://www.hotsites.net/comiccon/

- HUMANOIDOVA IZDANJA NA ENGLESKOM....
Jedan od najvecih francuskih izdavackih izdavaca "Les Humanoid Associes" reklamira svoja izdanja na engleskom jeziku! U prvoj turi idu: Bilalov "Le sommeil du monstre" preveden kao "The Dormant Beast", u mekom povezu na 72 strane, zatim celokupna saga o Meta-Baronima tandema Gimenez-Jodorovski u sesnaest mesecnih svezaka i na kraju prava poslastica, prvi album iz novog serijala "Afrodita" koga radi Manara u saradnji sa scenaristom Luisom....

http://www.humano.com/
SANdMAN serbiancafe


8. LINKOVI

-BDteque
http://www.bdtheque.com/

-Biljana Malesevic - YU,Novi Sad
http://www.energosoft/~bilja


9. DATUMI

za mesec jul, koji nisu do sada bili u SVestima

5. jula 1945. Rodjen je Francois Bourgeon u Parizu. Kod nas poznat po serijalu "Noseni vetrom" (Passagers du Vent) koji mu je doneo svetsku slavu.

8. jula 1947. Rodjen je Philippe Liegeois u Durbuy, Belgija. Od 1967 se potpisuje kao Turk. Pod tim imenom je radio na stripovima Robin Hoed, Clifton, Leonard. Na pomenutim stripovima je radio zajedno sa Bob De Groot-om.

10. jula 1989. Umro je Jean-Michel Charlier, scenarista kojeg verovatno najvise pamtimo po Bluberiju kojeg je radio sa Giraudom (Moebius). Osim bluberija radio je i scenarija za: Buck Danny, la Patrouille des Castors, Marc Dacier, les Chevaliers du Ciel, Barbe-Rouge itd.

10. jula 1942. Rodjen je Jose Antonio Munoz u Buenos Airesu. Od 1974. saradjuje sa Carlos Sampayo i stvara strip "Alack Sinner".

10. jula 1887. Rodjen je Korto Maltese na Malti.

14. jula 1934. Rodjen je Marcel Gotlieb (Gotlib) u Parizu.

15. jula 1933. Rodjen je Guido Crepax u Milanu, Italija. Autor je sledecih stripova: "Histoire d'O" (1975), "Emmanuelle" (1979), "Justine" (en 1980), "Juliette" (1991), "L'Homme de Harlem" (1979), "Le Point de non retour" (1982), "Dr.Jekyll et Mr Hyde" (1984), "Dracula" (1988), itd

17. jula 1938. Rodjen je Hermann Huppen u Beverce-u, Belgija. Autor Bernarda Prinsa (Bernard Prince,1966), Jogurte (Jugurtha,1970), Komance (Comanche,1969), Dzeremaje (Jeremiah), Nika (Nic), Tornjeva Boa Morija (Les Tours de Bois-Maury), Sarajevo-tango (1995), Katinga (Caatinga),...

18. jula 1990. Umro je Yves Chaland. Bob Fish, Freddy Lombard, Les aventures du Jeune Albert.

18. jula 1990. Umro je Georges Dargaud. Osnivac i vlasnik jedne od najvecih evropskih izdavackih kuca.

19. jula 1967. Premijerno je objavljen strip "Balada o slanom moru" Huga Pratta, gde se prvi put pojavo Korto Malteze.

27. jula 1938. Rodjen je Pierre Christin u Saint-Mande, Francuska. Radio je scenaria za Valerijana kog crta Mezieres. Takodje je radio scenarije za Bilala.

Izvori: HiES, "Calendrier du centenaire", "Istorija Jugoslovenskog stripa" Slavka Dragincica i Zdravka Zupana, i monografija "Maurovic" Veljka Krulcica.


Ako znate nekog ko bi bio raspolozen da svakog cetvrtka dobije email sa STRIP VESTIMA, posaljite mi njegovu email adresu ili mu predlozite da nam se on sam javi i tako upise na mailing listu.

Zlatko Milenkovic

e-mail: zmcomics@EUnet.yu
web: http://members.tripod.com/~ZM97
web: http://www.unovomsadu.com/strip/zmcomics
Zlatko Milenkovic, Petra Drapsina 16, 21000 Novi Sad

STRIP VESTI SU BESPLATNE