prosli broj - arhiva - sledeci broj


STRIP VESTI #27
05.08.1999.


S A D R Z A J

1. JFJF2 - STRIP (Damir Smith)
2. NOVI FANZIN (AdAMsKI?)
3. VINKOVCI '99 (Darko Macan)
4. CINEMA REX (Sinisa & Katarina)
5. CRTANI ROMANI SHOW - KONKURS (Darko Macan)
6. COMICS ON THE WEB - Concorso (svesti)
7. PHANTOM WORX - SAJT (NV)
8. RASTKO - NOVI TEKST (zmcomics)
9. LINKOVI
10. DATUMI (zmcomics)


Svi prilozi su vlasnistvo autora. U slucaju da zelite da ih na bilo koji nacin eksploatisete, molimo Vas da se obratite autorima priloga, koji su potpisani (uz potpis ce uvek ici i email adresa putem koje mozete kontaktirati autora), u slucaju da nisu potpisane mozete ih slobodno koristiti jer su to neautorizovane vesti ovog servisa, STRIP VESTI.


Sajt na kom cete uvek moci da procitate stare brojeve STRIP VESTI i
jos neke druge sadrzaje vezane za strip je na sledecoj adresi:
http://www.unovomsadu.com/strip/sv/index.htm


Ne mogu da verujem, ali je ipak broj pun, i pored toga sto ovog puta nema rubrike "Vesti iz sveta". Ali vam umesto te rubrike u "linkovima" stizu adrese nekih stranih sajtova-magazina koji se bave teorijom stripa. Tekst o subotickoj skoli stripa je opet odlozen, zbog informacije o drugom Jugoslovenskom Festivalu Jeftinog Filma koji se odrzava u Subotici i koji ce dosta prostora posvetiti stripu.

Obzirom da mi je tekst sa najavom promocije MUTANATA stigao kasno, a dogadjaj je ipak vec bio "pokriven" vescu u SVestim:), tek sada vam objavljujemo tekst u kome su opisane strip akcije Cinema REX-a i radija b92 (b2-92), i kao takav je zanimljiv.

Strip na webu je pocetna akcija "Penelope Project"a i lokalnog Spotorno sajta (Italija), i najavljuju u buducnosti jos akcija, s tim da su obecali da ce citaoci SVesti redovno biti informisani o njima:)

Zahvaljujuci Darku Macanu smo dobili propozicije za novi strip konkurs Zagrebackog radija 101, kao i kratku informaciju o tome sta se desavalo u sklopu Festivala Hrvatskog Stripa u Vinkovcima'99.

Tu su i novi sajt, tekst,....

Uz to mogu vas podsetiti da mi saljete kratke informacije o vasim fanzinima, sa uslovima nabavke (adresa, telefon, email?...), da bi bili predstavljeni na sajtu SVesti. Vec su postavljene informacije o fanzinima koji su ranije bili predstavljeni u SVestima. Takodje je na sajtu postavljena berza stripova, za sad "siromasna" ali je otvorena za ubuduce. Na sajtu su jos postavljeni i novi linkovi i prosli broj.

Sve u svemu dobro je. Samo da me posluzi struja...

S postovanjem,

Zlatko Milenkovic

POZIV NA SARADNJU i dalje ostaje aktuelan.


1. JFJF - STRIP

Klub ljubitelja umetnosti i nauke (KLJUN)
u Subotici od 6.VIII - 11.VIII '99
organizuje

2. Jugoslovenski Festival Jeftinog Filma (JFJF)
pod parolom:
"DOK JEDNOM NE SMRKNE DRUGOM NE SVANE"

Pored zvanicne takmicarske konkurencije gde ce se najboljima dodeliti "Drveni Ed" nagrade, bice i bogat svakovecernji muzicki deo festivala (koncerti+DJ zurke), fudbalske i kosarkaske utakmice (gosti:domaci) obezbedjena je i potpuna eklipsa sunca, kao i velika izlozba Yu stripa & Su stripa, promocija novog fanzina za decu "Mutanta" - bukvara zadataka u stripu, kao i okrugli sto o apokalipsi stripa kod nas a mozda bude i poneki comix jam sesion posto ce gosti festivala iz sveta stripa biti: Wostok, I.Grubanov, Mr Stoca, Neda Dokic, Z.Milenkovic, mozda i N.Vitkovic ....

Strip deo festivala se organizuje uz Suboticku sekciju Radovan Popovic koji je vise domacin nego gost i koji je za proslogodisnji JFJF doneo prvo u Suboticu izlozbu Novog autorskog stripa u Srbiji.

Projekcije filmova pocinju svako vece od 19.00 u Amfiteatru Otvorenog Univerziteta u Subotici.

Strip izlozba ce biti postavljena u holu otvorenog univerziteta za vreme trajanja festivala gde ce se odigravati promocije & koktel partiji kao i pus-pis pauze izmedju filmskih blokova.

Koncerti takodjer svako vece od 22h nakon filmskog dela programa, na rusevinama nekadasnjeg bioskopa a zadnjih nekoliko godina diskoteke - LIFKA. Ocekuje se da na otvaranju svira Neocekivana sila koja se iznenada pojavljuje i resava stvar, Put kojim se djere ide, Panta siklja nafta, Jarboli, Irfan Muertes, Napred u proslost,...itd.

Eklipsa ce se odrzati na nebu finalnog dana festivala negde izmedju 11.30 - 14.30 Totalno pomracenje je predvidjeno da se dogodi u 12.53

Za vreme trajanja festivala Svakodnevno ce biti apdejtovan JFJF sajt na adresi :_______________________

Damir Smith

p.s.Cim budem dobio adresu sajta, prosledicu je svim citaocima SVest.


2. NOVI FANZIN

Strip grupa Smog je izbacilla novo ostvarenje domace agrikulture & sub-dendritne umetnosti. Radi se o fanzinu

"Prefer za meke shmeke keke"

kojeg je zbudzio Adamski?.

Vise informacija na sajtu smoga.

http://welcome.to/smog

AdAMsKI?


3. VINKOVCI '99

Na ovogodissnjem salonu stripa u Vinkovcima je Danijel ZZezzelj dobio Gran Prix. Joss je Beker dobio ZZivotno djelo. Osim toga su dodijeljene joss nagrade za stripove pristigle na natjeccaj:

Za kratki strip:
1. Irena Jukich
2. Sebastijan CCamagajevac
3. Iva Gassparich
3. Ivana Guljassevich

Za duzzi strip:
1. Matija Pisaccich
2. Iztok Sitar
3. Miroslav Nemeth

Izlozzbe:
- Beker;
- ZZezzelj;
- francuski futuristiccki strip;
- 20 godina od prestanka rada Novog Kvadrata;
- stripovi pristigli na natjeccaj;
- izlozzba radova nastalih na radionici u Vinkovcima

Nessto prezentacija novih izdanja
- Zimonich: Luna,
- Matakovich: prossirena Sabrana nedjela;
- Macan: Borovnica;
- ZZezzelj: Crno-bijelo plus crveno na naslovnici;
- Reiser: ZZivot na frisskom zraku;
- Kvadrat;
- Jukich: Protuotrov;
- Gaccich: Flit;
- Jurcan: Totalna nula,

pressica, okruglijeh stolova i sliccnih stvari.

Darko Macan


4. CINEMA REX

FreeB92 (http://www.freeB92.net)

vas poziva na prijem povodom svecanog izlaska iz stampe nultog,
pokusnog bukvara zadataka u stripu:
MUTANAT
nedelja, 1. avgust 1999, 20:00
klub FILI & www.cyberrex.org/mutanat
organizacija CyberRex (http://www.cyberrex.org)

Aktere domace autorske strip scene i njihov rad (ex) Cinema REX je - na inicijativu Radovana Popovica - od februara 1998, predstavljao svakog 13. u mesecu: promocije, izlozbe, koncerti, razmena i prodaja fanzina po povlascenim cenama, susret autora stripova i fanzina iz ex-YU, projekcije filmova (npr. dokumentarni film o sarajevskoj strip-sceni).

Nakon preuzimanja Cinema REX-a saradnja je nastavljena prvenstveno promocijom putem Interneta.

Web sajt Novi autorski strip u Sbiji nalazi se na

www.cyberrex.org/-+-=+
i , u ovom trenutku, predstavlja 31 autora, 14 fanzina, u Web galeriji donosi 11 ekskluzivnih radova. Tokom bombardovanja pokrenut je i on-line strip konkurs i izlozba pod nazivom Stripom protiv istine. Ovaj internacionalni konkurs za dokumentarnu strip fikciju jos uvek je otvoren (www.cyberrex.org/strip_istina) a do sada su prispeli radovi Larsa Sjunnessona, Damira Smita, Kulturbunt-a, Petera S. Konrada, Milana Pavlovica (Mr.Stocca), Sase Mihajlovica, Shannon Wheeler, Nede Dokic, Wostoka, Zografa, Larsa Sjunnessona.

U Nedelju, prvog, avgusta meseca, sa pocetkom u 20h, u klubu FILI (General Zdanova 32) & na http://www.cyberrex.org/mutanat bice uprilicen prijem povodom svecanog izlaska iz stampe nultog, pokusnog bukvara zadataka u stripu: MUTANAT!

Pored izlozbe stripova iz MUTANATA bice organizovana i menjaza stripova i slicnog, koncert grupe IRFAN MUERTES, izvod iz licne kolekcije kontejnerskih eksponata organizacije SHKÄRE I LjEPILO-licno. Didzej Jelena Pavlovic ce nastupiti sa ultraekskluzivnim dzanglegzotika, garaz, surf i domacim tres raritetima.

CyeberRex - ce nastaviti da programe organizuje u prijateljskim 'kucama' jednom nedeljno - do resenja 'prostornog problema', a sve u sklopu akcije FreeB92.

Sinisa & Katarina


5. CRTANI ROMANI SHOW - KONKURS

Od 7-10 listopada/oktobra u Zagrebu che se pod pokroviteljstvom radija 101 odrzzati drugi Crtani romani show. Isto k'o lani, tu je i natjeccaj za strip od jedne table. Uvjeti:
- jedna tabla
- crno-bijelo
- slati iskljuccivo A3 fotokopije
- strip mora biti bez rijecci (rijecci dozvoljene u naslovu)
- tema slobodna

Prilozziti treba kratku biografiju s kontakt adresom, telefonom i/ili e-mailom.

Radovi se primaju do 10. rujna/septembra.

Adresa je
Radio 101,
Crtani romani show,
Gajeva 10,
10000 Zagreb,
Hrvatska.

Nagrade su 500 DEM za prvo mjesto, 200 DEM za drugo i 100 DEM za treche.

Darko Macan


6. COMICS ON THE WEB - Concorso

COMICS ON THE WEB

If you wont to take a part in, you can draw-up your comic and send it within the 20 of August 1999, to the e.mail address mailto:info@ueproject.net.
Your file (Gif 300x300 pixel format) must contain a comic on the subject "Internet".

The iniziative is promoted by "Penelope Project" and local administration of Spotorno on site http://www.spotorno.liguria.org inside "Spotorno Comics 1999". We are waiting for visitors at "Penelope" site, and we hope to receive a variety of stripes rich of flights of fantasy...

The most original and intresting comic will be selected by qualified judges able to give options on humor-merits ("Spotorno Comics" humorists ) n the "Comics Night" at 22 hours on 21 August night (you can follow it, too, on line).

The author of the comic evaweted as the best will receive:
* An original comic dedicated to, by "Spotorno Comics" humorists
* The publication of his comic and his-her profile on web pages of "Spotorno Comics '99"
* The publication on "Spotorno Comics" catalogue

This iniziative has only cultural intents and purposes and it is not a prize-competition where you can win or loose.


7. PHANTOM WORX - SAJT

http://www.net.yu/~phantom/

NAJZAD JE GOTOV VELIKI I LEPI OFICIJALNI (OFICIELNI? JELNI? ALNI?) SAJT PHANTOM WORXA [N. VIKOVIC]. RECI SU SUVISNE.

NV


8. RASTKO - NOVI TEKST

Projekat Rastko (www.rastko.org.yu) nas je opet prijatno iznenadio u svojoj Biblioteci Srpskog Strip. Naime na njihovom sajtu uz ranije pomenute tekstove sada mozete procitati i novi tekst Zdravka Zupana koji govori o predratnoj Strip sceni u Srbiji.

Tekst se nalazi na sledecoj strani:
http://www.rastko.org.yu/strip/index.html

pod nazivom
Zdravko Zupan:
Zlatno doba srpskog stripa (Strip u Srbiji 1935-1941)

zmcomics


9. LINKOVI

Sajtovi - magazini - koji se bave teorijom stripa

The Comics Journal
- http://www.tcj.com/

Indyworld
- http://www.indyworld.com

Sequential tart
- http://www.sequentialtart.com/

Du 9 - francuski
- http://www.pipo.com/du9/

Univers BD - francuski
- http://www.imaginet.fr/universbd/


10. DATUMI

od 1. - 5. avgusta

2. avgusta 1944. Pocinje da izlazi u Zabavniku, strip "Tomislav". Crtez je radio Andrija Maurovic po scenariju S.R. Zrnovackog. Strip je izlazio do 13. septembra. Strip je nastavio da crta Albert Kinert.

3. avgusta 1886. Rodjen je Russ Westover u Los Angelesu, California. Radio je na Tillie the Toiler.

3. avgusta 1941. Rodjen je Grsegorz Rosinski u Stalowa Wola, Poljska. Radio je na sledecim stripovima: Thorgal, Hans, Le grand pouvoir du Chninkel.

5. avgusta 1875. Rodjen je Clare Briggs u Reedsburgu, Wisconsin. Radio je na A. Piker Clerk, Mr. and Mrs., Real Folks at Home, When a Feller Needs a Friend.

5. avgusta 1959. Umro je Frank Godwin u New Hope, Pennnsylvania. Radio je na Connie, Roy Powersu, Rusty Riley.

5. avgusta 1968. Prestaje izlaziti strip Cisco Kid. I pored dobrog crteza (Jose-Luis Salinas) i scenarija strip je slabo prolazio kod publike.

Izvori: HiES, "Calendrier du centenaire", "Istorija Jugoslovenskog stripa" Slavka Dragincica i Zdravka Zupana, i monografija "Maurovic" Veljka Krulcica.


Ako znate nekog ko bi bio raspolozen da svakog cetvrtka dobije email sa STRIP VESTIMA, posaljite mi njegovu email adresu ili mu predlozite da nam se on sam javi i tako upise na mailing listu.

Zlatko Milenkovic

e-mail: zmcomics@EUnet.yu
web: http://members.tripod.com/~ZM97
web: http://www.unovomsadu.com/strip/zmcomics
Zlatko Milenkovic, Petra Drapsina 16, 21000 Novi Sad

STRIP VESTI SU BESPLATNE