prosli broj - arhiva - sledeci broj


STRIP VESTI #41
11.11.1999.


S A D R Z A J

1. STRIPOTEKA 938 (zmcomics)
2. IZLOZBE STRIPA (Zid)
3. VESTI IZ SVETA (Strip Vesti)
-Moebius ponovo na Difulu
-TOP 10. Another Univers
4. CARTOON ART COALITION (mail)
5. FREE POSTCARDS (SUS)
6. LINKOVI
7. DATUMI (zmcomics)


Svi prilozi su vlasnistvo autora. U slucaju da zelite da ih na bilo koji nacin eksploatisete, molimo Vas da se obratite autorima priloga, koji su potpisani (uz potpis ce uvek ici i email adresa putem koje mozete kontaktirati autora), u slucaju da nisu potpisane mozete ih slobodno koristiti jer su to neautorizovane vesti ovog servisa, STRIP VESTI.


Sajt na kom cete uvek moci da procitate stare brojeve STRIP VESTI i
jos neke druge sadrzaje vezane za strip je na sledecoj adresi:
http://www.unovomsadu.com/strip/sv/index.htm


K'o sto se i dalo za ocekivati, s obzirom da je sav materijal koji sam imao pusten u proslom broju, ovaj je osetno tanji. No, ocekujem da cu u sledecem periodu moci vise da se posvetim SVestima tako da ce se napokon moci procitati i razgovor sa Slavkom Dragincicem i Sibinom Slavkovicem povodom ponovnog izlazenja Stripoteke. Takodje ce biti novina na sajtu. A za sledeci broj mi je obecan izvestaj sa Njujorske strip konvencije koja ce biti ovog vikenda.

S postovanjem,

Zlatko Milenkovic

POZIV NA SARADNJU i dalje ostaje aktuelan.


1. STRIPOTEKA 938

Pojavio se i novi, novembarski, broj stripoteke. U njemu je premijerno kod nas objavljena prva epizoda (album) stripa SODA. Strip je radjen u klasicnom maniru francusko/belgijske skole stripa. Radnja je jednostavna linerna i crtez je dosta redukovan, verovatno jer je radjen za kolor stampu. Mene licno strip nije impresionirao, ali ce verujem ubuduce strip biti kvalitetniji, jer sama cinjenica da mu je ove godine izasla deseta epizoda govori o njegovoj popularnosti.

Scenario za sve dosadasnje epizode je napisao Tome (Philippe VANDEVELDE) dok je autor crteza u prva dva albuma Luc Warnant, da bi ga kasnije na tom poslu zamenio, od trece epizode, Bruno Gazzotti.

Nadam se da ce sledece epizode biti bolje i opravdati svoje izlazenje u prakticno jedinoj jugoslovenskoj strip reviji. Strip cemo jos predstaviti izjavom glavnog aktera stripa o poreklu njegovog imena. "Zovu me Soda, mada je moje pravo ime Solomon. Dejvid Eliot Hernet Solomon. Da je znala za to, moja majka bi vam rekla da sam policajac, ali u Njujorku nema policajaca, vec samo pajkana. U svakom slucaju, ona to ne zna, pa se i ne brine, jer misli da sam svestenik. Od prosle godine zivi kod mene; nikad ne izlazi iz stana i ne cita novine u kojima najvise pise o nasilju. To i nije tako lose, jer su tipovi koje srecem ponekad pomalo mrtvi."

Vise informacija o pomenutom stripu cete naci na njegovom zvanicnom sajtu:
http://www.citeweb.net/soda/

U ovom broju su se osim stripa "Soda" pojavili i sledeci stripovi: "VIVA ZAPAPA" ciji je autor Peter de SMET i koji ima tri strane, zatim "Video Kica" autora Madam, Hogar Strasni - Dik Browne i na kraju "Mali Spiru" koga crta Janry, a pise Tome.

Kvalitet stampe je nesto bolji, ali i dalje postoje sive "fleke" koje kvare utisak o stripu. U razgovoru sa ljudima iz Marketprinta mi je objasnjeno da je to stoga sto oni kupovinom stripa dobijaju iskljucivo kolor strane sa kojih moraju da izdvoje crnu. Strani izdavaci uglavnom nisu spremni da daju stripove za stampu u crno beloj tehnici, a i kada ih daju traze za tu uslugu velike svote, verovatno da bi obeshrabrili stapanje u crno beloj tehnici. U jednom od sledecih brojeva ce biti objavljen taj razgovor sa Slavkom Dragincicem i Sibinom Slavkovicem, koji se inace petkom emituje na radiju "021" razdeljen u tematske segmente, samo da nadjem vremena da ga skinem sa trake.

Sto se Sode tice napominjem da je to moj licni sud o tom stripu i da na vama ostaje da ga procitate i date svoju ocenu o njemu.

Redakcija Stripoteke za sledeci broj najavljuju Aster Blistoka u epizodi "Unistavanje buducnosti".

zmcomics


2. IZLOZBE STRIPA

Izlozbe stripa u organizaciji casopisa "Zid" jos traju. Preksinoc je bilo otvaranje u Kolasinu tako da smo do sada obisli 7 gradova. Vjerovatno cemo realizovati jos samo Pljevlja sto zbog para sto zbog tehnickih problema.

Sada samo da vas upoznamo da cemo pokusati da ovu izlozbu pretvorimo u tradicionalnu i da obavijestimo autore koji su zainteresovani da dobiju katalog da nam se jave na meil i da cemo pokusati brzo da ga posaljemo. Ovo ne vazi za ucesnike izlozbe jer cemo njima svakako poslati katalog.

Igor Milosevic
zid@cg.yu


3. VESTI IZ SVETA

-Moebius ponovo na Difulu
Moebius je jos, sada vec davne, 1988 zavrsio rad na Dzonu Difulu. Bio je to drugi album, "Planeta Diful", epizode pod nazivom "Peta esencija". Tada je u poslednjem kadru, nakon susreta sa samim bogom licno, zavrsio padajuci u ambis grada, kao i na pocetku serijala, vicuci "secam se,...".
Za septembar 2000 su Moebius i Zodorovski konacno najavili odgovor na sva pitanja o tom stripu u zadnjih 11 godina, "Sta posle inkala?". Autori su resili da se vrate stripu i da citaocima predstave nove neobjavljene epizode. Na stripu ce osim Moebiusa i Zodorovskog raditi i Fred Beltran na kolorisanju stripa. Pomenuti autor kolorise i albume serijala Tehnoperes koji Janjetov radi po scenariju Zodorovskog i ciji drugi album treba da se pojavi ovog meseca u prodaji. Neke table Zoranovih stripova se mogu videti na sajtu Humanoida (http://www.humano.com).

-TOP 10. ANOTHER UNIVERS
Nedeljna lista od 10.11.1999.godine. Ovu listu su uredili Mike O Connell & Bob Gough. http://www.AnotherUniverse.com/
1. Batman: Shadow of the Bat #93
2. Avengers Forever #11
3. Iron Man #24
4. Adventures of Superman #574
5. GEN13: A Christmas Caper
6. M.Rex #1
7. Star Wars: Union #1
8. X-Men: The Hellfire Club #1
9. Tarzan: The Rivers of Blood #1
10. The Witching Hour #1

Podatak da se strip Igora Kordeja i Nevena Anticevica "Tarzan: The Rivers of Blood" nalazi na listi cu iskoristiti da ispravim gresku iz proslog broja. Naime napisao sam da Anticevic radi scenario za serijal "Tarzan/Batman" sto je pogresno, scenario za taj serijal radi Ron Marz.


4. CARTOON ART COALITION

Message to CartoonArtCoalition members

Dear friends, We are working on the next issue of our annual journal, "9e Art". We wish to dedicate a few pages to the other cartoon museums throughout the world. So, would you please send us, as soon as possible, information about your current projects, acquisitions, publications, and of course your exhibition programme for the year 2000. A few visuals (posters, photographs) would also be appreciated. Thank you all for your help.

Thierry Groensteen.

http:/www.cnbdi.fr


5. FREE POSTCARDS

Studentska unija Srbije

organizuje konkurs

FREE POSTCARDS

u cilju sirenja pozitivnih ideja u drustvu.
Ljudska prava - Ravnopravnost - Tolerancija

Idejna resenja na zadate teme mogu se realizovati svim likovnim sredstvima i tehnikama bez upotrebe teksta.

Sta je Free Postcards?
Free postcards je likovni konkurs za idejni dizajn razglednica na teme tolerancije, ljudskih prava i ravnopravnosti.
Tri najbolja rada ce se stampati u po 50.000 primeraka i distribuirati sirom Jugoslavije i Republike Srpske.
Idejna resenja na zadate teme mogu se realizovati svim likovnim sredstvima i tehnikama bez upotrebe teksta.
Cilj konkursa je da se kroz medijsku kampanju, sam konkurs, distribuciju i izlozbu prispelih radova doprinese sirenju i promovisanju gorepomenutih univerzalnih vrednosti.

Nagrade
I nagrada - 700 DM
II nagrada - 500 DM
III nagrada - 300 DM

Nagrade se isplacuju u dinarskoj protivvrednosti.

Uslovi konkursa
Originalna idejna resenja na formatu A4 (297 x 210 mm) realizovati stampano u boji i kasirano na cvrstoj podlozi.
Na poledjini svakog rada napisati sifru (5-8 znakova). U omotu sa radom, u posebnoj koverti, poslati izjavu o autorstvu idejnog resenja, kao i licne podatke: ime i prezime, adresa, telefon i broj ziro racuna.

Idejna resenja slati
do 27. novembra 1999. godine,
do 12:00h, na adresu:
Karadjordjeva 43/1, 11000 Beograd,
Regionalni centar za zivotnu sredinu

Kontakt adresa: free_postcards_yu@yahoo.com

Broj idejnih resenja nije ogranicen. O rezultatima konkursa bicete obavesteni u Blicu, Refleksu i na ovom sajtu. Radovi poslati na konkurs se ne vracaju. Pravo ucesca imaju svi zainteresovani.

Pokrovitelji
Waheningen Student Organization, Haela Stichting, Wilde Ganzen, Stichting Alert, Bakkerij Rijn Ijsset, Meertens Bianchi Fonds, Fond za otvorenodruštvo, Regionalni centar za životnu sredinu.

* * *

Studentska unija je pokrenula casopis "Reflex" (u jednom od proslih brojeva je casopis najavljen pod drugim imenom "Putokaz"). U okviru casopisa bice odvojen prostor za objavljivanje radova domacih strip autora. Radove mozete slati na sledecu adresu:
Studentska unija Srbije
(za Refleks)
Brankova 21A
11000 Beograd
Boris Milicevic
glavni i odgovorni urednik
bobomeal@eunet.yu


6. LINKOVI

Verovatno jedan od najboljih sajtova posvecenih stripu je i ovaj posvecen Marsupilamiju. To je zvanicni sajt i za divno cudo engleska verzija sajta je kompletna i sadzi sve sto ima i Francuska.

http://www.marsupilami.com/


7. DATUMI

od 12. do 18. novembra

12. novembra 1939. Pocinje da izlazi strip "Gospodar smrti", od 76. broja u magazinu Mikijevo Carstvo. Izlazio je sve do broja 132 (26. maj 1940.). Autor je bio Djordje Lobacev.

13. novembra 1875. Rodjen je James Swinnerton u Eureka, California. Radio je na The Journal Tigers, The Little Bears, Little Jimmyju, Mr. Jacku, Rocky Masonu.

14. novembra 1901. Rodjen je Clarence Gray u Toledu, Ohio. Radio je na Brick Bradfordu.

17. novembra 1960. Umro je Gene Ahern u Hollywoodu, California. Radio na Our Boarding House, Room and Board, The Squirrel Cage.

Izvori: HiES, "Calendrier du centenaire", "Istorija Jugoslovenskog stripa" Slavka Dragincica i Zdravka Zupana, i monografija "Maurovic" Veljka Krulcica, "Pegaz" Zike Bogdanovica.


Ako znate nekog ko bi bio raspolozen da svakog cetvrtka dobije email sa STRIP VESTIMA, posaljite mi njegovu email adresu ili mu predlozite da nam se on sam javi i tako upise na mailing listu.

Zlatko Milenkovic

e-mail: zmcomics@EUnet.yu
web: http://members.tripod.com/~ZM97
web: http://www.unovomsadu.com/strip/zmcomics
Zlatko Milenkovic, Petra Drapsina 16, 21000 Novi Sad

STRIP VESTI SU BESPLATNE