prosli broj - arhiva - sledeci broj


STRIP VESTI #42
18.11.1999.


S A D R Z A J

1. IZLOZBA ANTONINA KRIZANICA (Damir Smith)
2. BIG APPLE CONVENTION (Anica Tucakov)
3. BOZIDAR VESELINOVIC (Zdravko Zupan)
4. STRIPOTEKA - JEDNO VIDJENJE (Darko Macan)
5. VESTI IZ SVETA (Strip Vesti)
-Charles Schulz u bolnici
-WebStrip, 1.000.000 citalaca
-TOP 10. Another Univers
6. NAPA 04))))))))) (mail)
7. LINKOVI
8. DATUMI (zmcomics)


Svi prilozi su vlasnistvo autora. U slucaju da zelite da ih na bilo koji nacin eksploatisete, molimo Vas da se obratite autorima priloga, koji su potpisani (uz potpis ce uvek ici i email adresa putem koje mozete kontaktirati autora), u slucaju da nisu potpisane mozete ih slobodno koristiti jer su to neautorizovane vesti ovog servisa, STRIP VESTI.


Sajt na kom cete uvek moci da procitate stare brojeve STRIP VESTI i
jos neke druge sadrzaje vezane za strip je na sledecoj adresi:
http://www.unovomsadu.com/strip/sv/index.htm


Naravno, sada je broj nesto deblji. Broj autora tekstova polako se povecava (:-)). Gospodjica Anica Tucakov je poslala izvestaj sa prve Njujorske strip konvencije, uradila je i intervju sa Jim Sterankom sto ce SVesti ekskluzivno i objaviti, a ima i drugih obecanja za sledece brojeve. Od ovog broja je sa nama i Zdravko Zupan sa tekstom o preminulom Bozidaru Veselinovicu, dok ce u sledecem broju biti tekst u kome Srecko Jovanovic govori o pomenutom strip autoru.

Na sajtu su dodati novi linkovi i arhiva, dok vas za vikend ocekuje i stranica gde ce biti predstavljeni pobednici konkursa za izlozbe stripa. Jos jednom podsecamo da se svi autori (oni koji nisu ucestvovali na konkursu) zainteresovani za besplatan katalog sa izlozbe mogu obratiti oganizatorima putem emaila (zid@cg.yu). Stranica sa pobednicima na konkursu ce zameniti dosadasnji poklon (submissions). Strip kaisevi jos nisu krenuli samo zato jer upravo dogovaram sa vlasnikom domena da mozda to ipak ide svaki dan jedan strip kais, sto bi onda otvorilo neke druge mogucnosti, ali o tome u sledecem broju.

Sada zavrsavam nadajuci da ce me posluziti struja dok ne posaljem broj.

S postovanjem,

Zlatko Milenkovic

POZIV NA SARADNJU i dalje ostaje aktuelan.


1. IZLOZBA ANTONINA KRIZANICA

EASY CLUB GALLERY NIGHT ANTONINA KRIZANICA

U subotu 20 novembra 1999 u prostoru YU-FEST kafe galeriji u Narodnom pozoristu u Subotici sa pocetkom u 21.00 h otvorice se izlozba frejmova mladog strip autora i animatora Antonina Križanica iz Subotice koji vec desetak godina crta stripove i crtane filmove u Budimpesti. Pored izlozenih frejmova na otvaranju ce se moci videti i video projekcije Antoninovih autorskih crtaca a moci ce se i djuskati do zore uz muziku nekoliko guest DJ iz Budimpeste.

Damir Smith


2. BIG APPLE CONVENTION

Big Apple Convention

U New Yorku je od 12. do 14. novembra odrzana prva nacionalna strip konvencija u ovom gradu. Ta cinjenica verovatno i nije tako iznenadjujuca kada se uzme u obzir da se sve velike strip konvencije uglavnom odrzavaju van zvanicnih centara (Angouleme, Lucca, San Diego). Ipak, New York je centar u kome je sasvim prirodno imati jednu ovakvu manifestaciju, koja ipak nema oficijalni znacaj San Diega.

Konvencija je odrzana u Metropoliten Paviljonu, na pola puta izmedju Greenwich Village-a i Chelse-a, sto jos uvek predstavlja jedan od najnekonvencionalnijih krajeva Manhattna. Dogadjaj je bio jako dobro reklamiran tako da se samo red za ulaz protezao do iduce ulice.

Unutar samog paviljona, krecuci se Ditko Drive-om, Mr. Miracle Mile-om, Flash Freeway-em, Kirby Plazom ili R. Crumb Circlom centralnog dana konvencije - u subotu, tiskala se neverovatna masa ljudi.

Na standovima Sirius Entertainmenta, Heavy Metal Magazina, Wizarda, Top Cow promovisani su radovi Joseph Michael Linsnera (autora "Dawn"), Jill Thompson ("Scary Godmother") koji su imali pune ruke posla tokom sva tri dana, strpljivo potpisujuci stripove, davajuci posvete i interesantno je da su sve vreme veoma rado crtali. Isto vazi i za Michael Turnera koji je veliku popularnost stekao radom na "Witchblade", a trenutno radi na "Fathom"-u i dalje je jedna od najsnaznijih pokretnih snaga izdavacke kuce Top Cow i za Rob Liefelda, jednog od osnivaca Image-a (nedavno se vratio Marvelu, radi na "Cable"-u i istovremeno je suvlasnik Awesome Entertainmenta koji objavljuje "Fighting American" Joe Simona).

Prelazeci od jednog kraja paviljona do drugog, mogli ste da vidite i puno standova posvecenih samo igricama, figurinama ili popularnim karticama. Takodje je to bila i lepa prilika da sretnem Miru Furlan, koja je kao ambasador iz popularne sci-fi serije "Babylon 5" takodje ucestvovala na ovoj konvenciji davajuci posvete i razgovarajuci sa ljubiteljima ove serije. Bio je tu i Chewbacca i jos neki likovi iz serija Star Trek, Babylon 5 i Star Wars.

Atmosfera same konvencije, gde kolekcionari koncentrisano pretrazuju stripove, strpljivo tragajuci za nekim brojem koji im nedostaje, uz strastvene zaljubljenike u medijum koji se generacijski protezu od tinejdzera koji kao da su izasli iz skole Vlade Vesovica, do srednjovecnih ljudi, na intenzitetu je najvise dobila kada su najavljeni Jim Steranko, John Romitta Sr. i naravno nesto kasnije - nismo ga ni mogli ocekivati pre podneva - Simon Bisley.

Jim Steranko je jedan veoma elegantan i ljubazan gospodin, apsolutno svestan sopstvene vaznosti, kome iduce godine izlazi graficka novela "Red Tide" nakon mnogo godina od kako je prestao da intenzivno radi na stripu. Na standu gde je predstavljen njegov rad moglo se videti i dosta njegovih originala, koji su bili na prodaju, kao i puno stripova, naslovnih strana magazina ili cuvena istorija stripa koju je objavio u dva toma. Gospodin Steranko je bio jako predusretljiv, tako da sam uspela da ostvarim i intervju.

Ipak, najspektakularnija licnost je bila svakako Simon Bisley - koji se jednog dana uopste nije pojavio, dok se drugog pojavio sa nekih par sati zakasnjenja. Moram priznati da sam pod utiskom onoga sto sam znala o Bisley-u putem intervjua i prikaza malo zazirala da pokusam uspostaviti kontakt za njim. Medjutim, ispostavilo se da je Bisley izrazito ljubazan, opusten i na moje veliko iznenadjenje jako strpljiv sa fanovima. Stalno nosi tamne naocare, u koznoj je jakni, koju kada se skine otkriva nekolicinu tatoo-a po rukama, cesto zabacuje kosu, ima bozanstven engleski akcenat i disciplinovano se slika, rukuje i sve ostalo sto protokol nalaze. Tokom razgovora je takodje bio jako relaksiran, a dok smo se vozili do cetvrtog sprata, gde je on bio lociran i gde je davao potpise (vrlo prigodno, jer su tu bile i Vampirelle, autor "Crow" James O'Barr i lepotice iz Playboy-a), hteo je samo da potvrdi da li sam svesna da sam u drustvu genija - na sta sam, naravno, odgovorila da jesam. Krecuci se sa svojom svitom, izdvaja se visinom - apsolutno je vidljiv sa bilo kog dela sale, medjutim, cim se umori zavrsava sa crtanjem i potpisivanjem i izlazi. Ipak, bilo je zadovoljstvo upoznati ga, pricati sa njim i narocito pratiti kako energicno crta. Interesantno je i da on nema neke ustanovljene karaktere koje samo reprodukuje za posvete, vec za svaki novi crtez nastoji da uradi nesto novo. Najpre malo razmisli sta bi crtao i onda vrlo energicno krene i ubrzo zavrsi.

Najzad, ovo je bila i prilika da vidim mnoge originalne strip table - od Jack Kirbya do Mike-a Mignole koje se krecu od $300-500. Zapravo, jako lepa tabla iz Hellboya je procenjena na $550.

Njujorska konvencija je sarena (isuvise sarena za potpisnika ovih redova), uzbudljiva, atmosfera je izrazito dobra i to je svakako prilika za sjajne susrete i razgovore. Pre iduceg novembra, za januar 2000 je najavljeno jedno krace izdanje ove konvencije za koje se nadamo da ce biti ispunjeno kao i ovo.

A sta Steranko misli o savremenom stripu, sta kaze o svojim novim projektima, koji su njegovi evropski favoriti - to cemo ostaviti za neki iducih brojeva.

Anica Tucakov


3. BOZIDAR VESELINOVIC

BOZIDAR VESELINOVIC

Pocetkom ove godine, tacnije 15. januara, u Beogradu gotovo neprimeceno umro je Bozidar Veselinovic, istaknuti srpski ilustrator i crtac stripa. Veselinovic je pripadao onoj generaciji strip-autora koji su pedesetih i sezdesetih godina odigrali zapazenu ulogu u obnavljanju i afirmaciji ovog medija u Srbiji i Jugoslaviji.

Rodjen je 1921.godine u Petrovcu na Mlavi, ali je samo nekoliko godina kasnije presao sa porodicom u Beograd. Tu zavrsava Srednju arhitektonsku skolu i upisuje Arhitektonski fakultet. Veoma rano posvetio se crtanju. Bio je dugogodisnji ilustrator "Politikinog zabavnika", ali mu to nije predstavljalo smetnju da uspostavi saradnju i sa drugim beogradskim izdavackim kucama kao sto su "Duga" i "Borba". Pored novinske ilustracije bavio se i ilustrovanjem knjiga. Na tom polju su svojevremeno bile veoma zapazene njegove ilustracije objavljene u poznatim edicijama omladinske knjizevnosti "Kadok" i "Plava ptica".

Iza Bozidara Veselinovica je ostalo je preko dvadeset kompletnih stripova osobenog i prepoznatljivog stila. Uglavnom je sam pisao scenarija za svoje stripove, a inspiraciju je pronalazio u dalekoj proslosti ili u jos daljoj buducnosti. Najveci uspeh kod citalaca postigao je njegov junak Dabisa. Ovaj dugokosi decak, sin vlastelina Nikole Dragasica koga nakon masakra njegove porodice spasava misteriozni Plavi lovac i predaje na cuvanje sumskom samotnjaku Vuku, bio je centralni lik istoimenog serijala cija se radnja odvijala u srednjovekovnoj Bosni krajem cetrnaestog veka. Od 1965. - 1971.godine objavljeno je osam njegovih avantura u poznatoj ediciji "Nikad robom", a po jedna u "Crtanoj skoli" i "Kuririma". Pre pet godina Veselinovic je predstavio Dabisu i danasnjim ljubiteljima stripa nacrtavsi ponovo za "Politikin zabavnik" tri epizode pod zajednickim naslovom "Povratak Plavog lovca". sezdesetih godina lepo je bio prihvacen jos jedan njegov junak, svemirski patroldzija kapetan Mat, cije su se avanture odvijale daleke 2978.godine. Kapetan Mat je izlazio u "Zenitu" i "Vanrednom Zenitu", a jednom se pojavio i u "Decjim novinama". Prema poznatim sf romanima H.Dz.Velsa "Rat svetova" i "Vremeplov" objavio je 1962., odnosno 1964.godine, istoimene stripove u "Politikinom zabavniku". Ipak, kod mnogih ljubitelja stripa Bozidar Veselinovic ce ostati upamcen po istorijskom stripu "Hajducka krv" i mozda jos vise po jednom od retkih domacih dnevnih stripova "Tobi" objavljivanom polovinom pedesetih godina na stranicama "Vecernjih novosti", kao i minuciozno i lepo crtanoj istorijskoj melodrami "Zulumcar", objavljenoj 1965. godine u ediciji "Nikad robom".

Zdravko Zupan


4. STRIPOTEKA - JEDNO VIDJENJE

Stripoteka

Pomijessane li reakcije imam na njezinu ponovnu pojavu! Za ne bulivit!

Prvo je bila radost. Nije sve iz mog djetinjstva propalo, nessto joss uvijek zzivi, nije se dalo ubiti.

Drugo je bio refleks da je se kupi, da se vrati staroj navici. Tome se jako brzo pridodao i otpor. Em Largo Wincha imam u Comics stripu, em je u ssvercu stvar neisplativo skupa, em... Nekako mi se nije ccinilo da che to visse biti to.

I nije. Prevrtio sam prva dva broja i dojam je da se nissta nije promijenilo - ccime se zapravo sve promijenilo. Jer u ovih devet, deset godina od posljednjeg broja promijenio sam se i ja i svijet oko mene i strip, a Stripoteka uredno nastavlja kao i onda, s istim logom, istim postavom, istim pristupom naslovnici, istim uredjivacckim tonom.

U trenutka kada je 1991. prestala izlaziti, Stripoteka je (a zajedno s njom i Jugoslavenska publika kojoj je S. bila najredovitiji i najpouzdaniji izvor informacija) vech bila dobrih desetak godina u zaostatku za evropskim stripom, te nessto visse za americckim - najsvjezziji radovi su bili "Nosseni vjetrom" i "Akbar", tada desetak godina stari. Nastavljajuchi danas tamo gdje je tada stala, Stripoteka je dvadeset godina u zaostatku (okej, Soda je s kraja osamdesetih, Largo nessto svjezziji, ali njihove poetike izlaze iz Tome/Janryevog Spiroua i Jeremiaha, ssto ih datira dekadu unatrag). Ne osporavam takav pristup - Stripoteka je tocno onakva kakva je i njezina prezzivjela publika koja zzeli ccitati nastavke starih stvari - joss Blueberrya, joss Blistoka, jos Hermanna - ali se bojim da tako i Stripoteka i njezina publika ulaze u slijepu ulicu starosti.

Zassto? Pa zato ssto se strip pomaknuo (ne nuzzno na bolje, ali i ja sam nostalgiccar svoje vrste), i zato ssto su stari autori pomrli (s Gregom je prakticcki nestala jedna era) i zato ssto su se stare serije ugasile ili pressle u nove, manje zanimljive ruke, i ssto su nove serije sasvim drukccije, malo blijedje nacrtane, malo dosadnije napisane. Evo, u drugom se broju Stripoteke neko buni protiv Van Hammea i Francqa. Nechu braniti ni jednog - Van Hamme ima svoje momente, ali ne zna kada treba stati pa je i XIII i Larga razvukao preko svake mjere, a Francq je to ssto jest - ali je to pismo protesta protiv stripa koji je u Francuskoj medju najprodavanijima (sa svojih 350-450000 primjeraka) priliccno occit dokaz raskoraka Stripotekine publike i stripa kakav se danas proizvodi.

Jel' problem jasniji? Stripoteka mozze nastaviti svojim tempom, brzo potrossiti joss ono malo Blueberrya i Blistoka koji nisu vech ispiratirani, i onda che joj preostati samo nove stvari, koje publici neche biti tako dobre, ma kako dobre bile. Zato ssto je izgubljen kontinuitet, zato ssto publika nije korak po korak odgajana i navikavana i, buduchi da nije u toku, nije spremna na shok kojeg bi preskok u moderni trip trazzio. A nova publika, neki novi klinci? Ni oni neche u Stripoteci nachi nessto za sebe - njihovom senzibilitetu blizze bi bile mange ili Image produkcija, ma koliko ih mi stari konji voljeli ili ne voljeli (osobno obozzavam mange). Ali, da li che se Stripoteka usuditi na takav radikalan potez, koji bi je mogao kosstati starih ccitalaca, ili che nastaviti sluzziti onima koji je kupuju iz navike ili po defaultu, tek nam ostaje vidjeti.

A bilo bi dobro vidjeti Lapinota, Nausikaju, Transmetropolitan, Sanctuary, Preachera ili krache, suvremene, radove; bilo bi dobro preskocciti razmak, i krenuti u korak sa suvremenim stripom, zaboraviti nostalgiju i stvoriti mogućnost za budućnost.

Darko Macan


5. VESTI IZ SVETA

-Charles Schulz u bolnici
Otac "Peanuts"-a Charles Schulz je hospitalizovan. Vest o tome mezete procitati na sajtu CNN-a na sledecoj adresi:
http://www.cnn.com/books/news/9911/17/bc.people.schulz.reut/index.html

-WebStrip, 1.000.000 citalaca
Steve Conley-ev strip ASTOUNDING SPACE THRILLS, koji se svakodnevno moze citati na internetu je od marta ove godine uspeo da sakupi 1.000.000 posetioca. Ovu dnevnu strip verziju ovog klasicnog naucno fantasticnog stripa mozete videti na sledecoj adresi:
http://www.astoundingspacethrills.com/

-TOP 10. ANOTHER UNIVERS
Nedeljna lista od 17.11.1999.godine. Ovu listu su uredili Steve Johnson, Mike O Connell i Bob Gough.
http://www.AnotherUniverse.com/
1. Hellboy Junior #2
2. Flash & Green Lantern: The Brave & the Bold #4
3. Sin City: Hell & Back #5
4. Beast Boy #1
5. X-Men #96
6. Steampunk: Catechism #1
7. Jingle Belle #1
8. Tomb Raider #1
9. Batman: Dark Victory #2
10. JSA #6


6. NAPA 04)))))))))

Napa

tarvitsee sinun kauniita sarjakuviasi. Neljäs numero ottaa vastaan mustavalkoisia hyvalaatuisia A4-kopioita 1-10 sivuisista tarinoista tamankuun loppuun eli 30.11. saakka. Eli viela ehtii! Sarjat kaannetaan ennen uuttavuotta ja Napa kootaan ja julkaistaan alkukevaasta 2000!

Napa needs your comics! Issue 04 dead-line is 30.11. So you still have the time! Send your 1-10 page stories as good black&white A4 copies to the following address. Napa 04 will be out in early spring 2000!

Sarjakuvalukemisto NApa
PL 209
00151 Helsinki
Finland
gindemon@hotmail.com

Jos olet saanut kortin jossa oli napa-osoite, se oli vaarin, eli unohda se (jussilla on vika).

Kysy meilta ihan mita vaan
jenni 0505186616
jussi 0505213277 me vastaamme.

Yours,

Jenni Napa
Jussi Napa


7. LINKOVI

-Zvanicni sajt strip festifala u Angoulemi je promenio svoj izgled kao i sadrzaj:

http://www.bdangouleme.com/


8. DATUMI

od 19. do 25. novembra

20. novembra 1900. Rodjen je Chester Gould u Pawnee, Oklahoma. Radio je na cuvenom detektivskom stripu Dick Tracy.

22. novembra 1899. Rodjen je Walter Berndt. Radio na stripu Smitty.

22. novembra 1901. Rodjen je Roy Crane u Abilene, Texas. Radio je na stripovima Buzz Sawyer, Wash Tubbs.

Izvori: HiES, "Calendrier du centenaire", "Istorija Jugoslovenskog stripa" Slavka Dragincica i Zdravka Zupana, i monografija "Maurovic" Veljka Krulcica, "Pegaz" Zike Bogdanovica.


Ako znate nekog ko bi bio raspolozen da svakog cetvrtka dobije email sa STRIP VESTIMA, posaljite mi njegovu email adresu ili mu predlozite da nam se on sam javi i tako upise na mailing listu.

Zlatko Milenkovic

e-mail: zmcomics@EUnet.yu
web: http://members.tripod.com/~ZM97
web: http://www.unovomsadu.com/strip/zmcomics
Zlatko Milenkovic, Petra Drapsina 16, 21000 Novi Sad

STRIP VESTI SU BESPLATNE